Hip hop -muodin lyhyt historia

Hip hop saattoi saada alkunsa bileissä New Yorkissa, mutta musiikkityylinä ja muotisuuntauksena se on levinnyt kaikkialle maailmaan. Vuosien mittaan sillä on ollut valtava vaikutus kulttuuriin ja pukeutumiseen myös meillä Suomessa. Lue hip hop -muodin lyhyt historia.

Alku Bronxissa

Hip hop sai alkunsa New Yorkin Bronxista 1970-luvun alkupuolella. Vuonna 1973 silloin 18-vuotias DJ Kool Herc päätti kokeilla jotain uutta koulunaloitusbileissä. Sen sijaan, että hän olisi soittanut kappaleet kokonaisuudessaan, hän soitti niistä instrumentaaliosuuksia tai ’breikkejä’. Näiden breikkien aikana hänen ystävänsä Coke La Rock kannusti bilettäjiä puhumalla mikrofoniin.

Suuntaus sai nopeasti suosiota ja levisi pian muotiin ja kulttuuriin. Vuoteen 1979 mennessä hip hop vaikutti jo valtakulttuuriin. Uuden tyylin ruumiillistumana nähtiin Run DMC -ryhmä tunnusomaisine verryttelyasuineen, lenkkareineen ja kultakoruineen.

Fresh Dressed -dokumenttielokuvan ohjaaja Sacha Jenkins sanoo, että vaatteista muodostui tärkeä osa varhaista hip hop -skeneä, koska niiden avulla voitiin nousta köyhyyden yläpuolelle ja luoda statusta.

Klassisista merkeistä uusiin tulokkaisiin

Monet vaatemerkit tarjoavat nykyään hip hop -vaatetusta. Asialle omistautuneilta nettisivuilta kuten http://www.topstreetwear.com/fi löytyy vaatteita ja tarvikkeita muun muassa tuotemerkeiltä Blend, Imperious, FAT 313, Cultz, Switch ja Urban Classics sekä monilta muilta. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut. Aluksi vallitsevina tuotemerkkeinä oli klassikkoja kuten Ralph Lauren ja Tommy Hilfiger.

Hip hopin suosio kasvoi edelleen 1990-luvulla ja sille erityisesti omistautuneita tuotemerkkejä alkoi tulla markkinoille, ja ne jatkavat menestystään nykypäivänäkin.

Laajempi vaikutus muotimaailmaan

Hip hop -muoti vaikuttaa nykyään muotiin laajalti, ja catwalk-suunnittelijat ottavat tyylistä vaikutteita omiin kokoelmiinsa. Volt-lehden muotijohtaja Cynthia Lawrence-John kommentoi hip hop -tyylin laajaa vaikutusta sanomalla, että se on ”asenne” ja ”kyky ymmärtää vivahteita”, jotka voidaan liittää jo olemassa olevaan.

Kerro mielipiteesi: hashtag #kadunkuluminentarina.

 

 

 

 

 

Vastaa