Polkypyörän valinta teinille

Onko lapsestanne tulossa teini? On tullut aika vaihtaa lastenpyörä nuortenpyörään. 

Tilastojen mukaan 8-9-vuotiaat lapset kasvavat 128 -130 cm pituuteen, ja pyörävalmistajat ottavat nämä ikään liittyvät ominaisuudet huomioon. Ihanteellisena pyörän kokona 122 – 160 cm pituiselle pidetään 24 tuuman kokoa. Kun teininne kasvaa160-senttiseksi, tulee ajankohtaiseksi hankkia aikuisten pyörä.

Jotta voisi valita oikean nuortenpyörän, on vastattava kysymykseen, missä teininne aikoo pyöräillä? Lenkeillä kaupungissa, mäen rinteillä, pitkillä retkillä kolmen kaverin kanssa, vai tarvitseeko hän BMX-pyörää ekstreme-pyöräilyyn.

Jotta pyörän voisi valita oikein, on määriteltävä oikein pituus ja koko, joka sopii teinillenne. Pituuksille 122-160 cm valmistaja asentaa 24 tuuman pyörät, ja tarjoaa pituuden mukaan kaksi eri vaihtoehtoa koolla 13 pituuksille 120-135 cm, sekä 15 pituuksille 140-155 cm. Koon 24 pyörät sopivat hyvin teineille, sillä ne antavat sekä hyvän hallittavuuden, että mahdollistavan nopeuden lisäyksen, mikä on teineille ajankohtaista, 26 tuuman pyörien ollessa toistaiseksi vielä epämukavia.

Pyörän valinnassa tulee muistaa myös, että teinit ovat tässä iässä vielä melko kömpelöitä, joten jos päätätte ostaa kalliin, erikoislaatuisen pyörän, olkaa valmiit maksamaan huomattavia summia myös kalliiden varaosien vaihdosta, jos putoamisista mahdollisesti koituu vaurioita. Tästä syystä suosittelemme valitsemaan kultaisen keskitien – tarpeeksi luotettavan pyörän, joka palvelee ne 2-3 vuotta, joina teininne kasvaa.

Pyörä suositellaan valita enintään 2 – 3 vuodeksi, sillä väärä koko lisää putoamisten, vammojen ja teinin vääränlaisen kehityksen riskiä. Älkää siksi yrittäkö löytää universaalia mallia, joka palvelee teitä vuosikaudet.

Eli, jos teininne ei ole ekstreme-pyöräily BMX:n fani, tulee harkita kahta markkinoilla olevaa pyörätyyppiä:

 Kaupunkipyörä – sopii asfaltilla ja kuluneilla sorateillä pyöräilyyn. Sillä on mukava istumisasento, ja yleensä nämä pyörät on varustettu kauniilla ja mukavilla rungoilla.Tämä pyörä sopii rauhallisille teineille, jotka eivät pidä ekstremestä, sekä teinitytöille.

Maastopyörä – Sopii loistavasti lenkeille puistoihin, mäen rinteille, mahdollistaa suuren nopeuden lisäyksen, sopii hyvin lihasten kehittämiseen. Maastopyörät on useimmiten varustettu vaihteilla, jotka antavat pyöräilijän säästää energiaansa rinteissä ylittäessään polun epätasaisuuksia. Istuma-asento maastopyörällä on urheiluasento (selkä kallistettu), toisin, kuin kaupunkipyörällä.

Jos olette päättäneet ostaa polkupyörän teinille, pyydämme teitä käymään verkko-pyöräkaupassamme Velomaniassa ja löytämään oikean vaihtoehdon, jota teininne tulee muistelemaan ilolla ja suurella kiitollisuudella teitä kohtaan.

Vastaa